Wednesday, May 27, 2009

Imbas sejenak..bicara muslimahIngin ku petik kembali bingkisan dari laman yang pernah dilayangkan kepada teman-teman..sekadar ingatan kembali..

Wahai yang bergelar muslimah …..ingatlah Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda yang bermaksud : “Seorang perempuan atau anak gadis atau isteri apabila dimasukkan ke dalam neraka pada hari kiamat nanti akan menarik sama mereka yang bertaanggungjawab ke atas diri mereka”Antara mereka yang bertanggungjawab dalam hadis itu adalah :-
a) Bapanya, kerana bapa adalah wali yang dipertanggungjawabkan ke atas anak gadisnya daripapda terjebak dengan kemusnahan hidup dan kemelaratan apa lagi anak gadis itu belum berumah tangga.
b) Abangnya atau abang kandung gadis itu, sekiranya bapanya telah meninggal dunia adalah menjadi tanggungjawab abangnya atau abang kandungnya sebagai pengganti kepada bapa untuk menentukan masa depan adik perempuannya.
c) Sekiranya dia telah bersuami, suami juga akan terheret ke neraka kerana tanggungjawab suami adalah sebagai ganti bapa dan abang kandung di atas keselamatan isteri itu tadi.
d) Sekiranya dia seorang perempuan yang sudah menjadi balu maka adalah menjadi tanggungjawab anak lelakinya. Sekiranya dia gagal mengambil alih tanggungjawab bapanya yang sudah mati itu, anak lelaki tersebut juga akan diheret ke neraka...so, jangan lah sebab kite orang yang tak berdosa tanggung azab..."Orang perempun yang diibaratkan seperti tulang rusuk yang bengkok itu bukan bermakna satu kekurangan, tapi sebenarnya adalah satu "penyempurnaan". Sepertimana juga usus manusia yang berlipat-lipat dan berlingkaran itu bukanlah satu ketidakbetulan tetapi begitulah keadaan usus yang sempurna. Bengkoknya tulang rusuk itu kerana ia bersifat `pelindung`. Ia melindungi organ-organ penting di dalam tubuh manusia seperti jantung, paru-paru, hati dan limpa. Kalau tulang kakilah yang diletakkan di dada manusia, sudah tentu ia tidak dapat berperanan sepertimana tulang rusuk yang bengkok itu." maksud `tulang rusuk yang bengkok` itu ialah sifat `rahmah`. Orang perempuan itu sifat semulajadinya penyayang. Perasaannya halus. Kerana adanya sifat-sifat itu, orang perempuan boleh sabar menjaga dan melayan anak-anaknya yang berbagai kerenah. Mereka juga sabar dan tekun melakukan kerja-kerja rumah yang mungkin kepada lelaki sangat membosankan. "dan hendaklah dia menjaga wanita dengan sebaik-baiknya kerana sesungguhnya mereka diciptakan daripada tulang rusuk. Sesungguhnya tulang rusuk yang paling bengkok ialah yang paling atas, jika kamu berusaha untuk membetulkannya kamu akan mematahkannya, jika kamu terus biarkan begitu ia akan terus bengkok. Oleh itu terimalah pesanan supaya menjaga wanita-wanita dengan baik. (Hadis riwayat al-Bukhari no: 4890)

Siapa yang menolong agama Allah, nescaya Allah akan menolongnya
renung-renungkan dan selamat beramal...

0 comments:

Post a Comment